Viajar y escribir nos hace libres; el conocimiento no es un patrimonio del individuo, sino que debemos compartirlo con todos.
JESUS AVILA GRANADOS

       50 anys al servei de la cultura

        Vaig néixer a Granada (octubre de 1950), al barri del Albayzín, davant els murs de l'Alhambra, i, des de molt petit, vaig sentir una curiositat especial cap a tot el que formava part del meu univers, sense dubte, el lloc on vaig venir al món hi haurà influït d'alguna manera. La veritat és que, des de ben jove, m'atreia el conèixer les formes de vida dels pobles i gents, així com la Natura, en les quatre estacions. La lectura dels clàssics (Pérez Galdós, Valle Inclán, Federico García Lorca, Unamuno, Machado ...), a més dels sorprenents llibres d'aventures de Stevenson, Jules Verne i Salgari, van formar part de la meva vida, les pàgines van anar posant el seu granet de sorra, per abocar a una resolució que, cada dia, anava tenint més clara en la meva ment: dedicar en cos i ànima a escriure, a narrar, a transmetre. Sempre estava o escrivint o tenia un llibre a les mans. Vaig saber ben aviat que una part important de la felicitat de l'ésser humà era unir la vocació i la professió, per això, no volia minuts morts, i em vaig llançar, amb els pocs recursos d'una llar modest, a l'aventura del saber, però des la dimensió de l'experiència viscuda, escrivint sense parar en quaderns de notes tot el que mereixia la meva curiositat, conversant i, sobretot, escoltant als que aportaven una gran experiència per les seves vivències, però destacant sempre els aspectes més positius de la gent, perquè són les qualitats i virtuts de l'ésser humà les que han anat aixecant els fonaments de la societat, des de la Nit dels temps.

Sense adonar-me'n, m'anava acostant cada vegada més a les temàtiques de la meva professió: l'antropologia, l'art, l'arqueologia, la gastronomia, l'ecologia ..., ciències que, amb mirada periodística, anava captant, i tot això no cessava de plasmar per escrit. Sota aquest concepte, vaig anar adquirint uns sòlids coneixements sobre les diferents cultures que, al llarg dels temps, van ser assentant-se en la geografia hispana, i no vaig trigar a comprendre que, la majoria d'elles ens van arribar per mar, a través de la Mediterrània.

Vaig cursar els estudis de Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. I després d'acabar vaig iniciar periples viatgers per tota la conca mediterrània. Conec la majoria dels països riberencs del Mare Nostrum, i de forma especial França i Turquia. Els fruits d'aquells desplaçaments no trigarien a veure la llum en revistes de difusió nacional, obtenint famosos premis, alguns, com el "França, turisme i gastronomia", el 1981, el "Europa Humana", que em va concedir el Consell d'Europa en dues ocasions (1983 i 1984), com a millor periodista del continent, o el "Tutav", concedit el 1990 pel Ministeri de Turisme de Turquia, el periodista que millor coneix aquest país ..., tots aquests guardons em van donar una gran força vital per seguir treballant en el desenvolupament del periodisme cultural.

He mantingut una intensa activitat periodística, sempre des de la dimensió d'independència, amb la realització de centenars de reportatges publicats en mitjans de difusió nacional, il.lustrats la majoria amb fotografies de l'autor, i enfocats a analitzar la història, l'art, la gastronomia, la ecologia, o les entrevistes a personatges que aportessin conceptes d'interès per a la societat. Des de sempre he considerat que si la terra és dels seus propietaris, però en canvi el paisatge és de qui sap apreciar-lo, també hem de descobrir el món com viatgers i no com a turistes, perquè un viatger sense coneixement és com un ocell sense ales.

Les tradicions que han format part de la nostra cultura, des del pa, l'oli d'oliva, el vi, el cultiu del safrà, la destil.lació de plantes aromàtiques, el vidre bufat, el carbó vegetal, la cistelleria, etc., A més de les belles arts (pintura, escultura, disseny, etc.), han merescut sempre un especial interès. Per això, han estat innombrables els treballs periodístics que he escrit, en mitjans de difusió nacional, i també nombrosos els llibres publicats, destacant sempre els valors de les realitzacions i, sobretot, ficant-me en la pell dels seus artesans.

També he sentit des de sempre una especial atracció cap a l'insòlit, el màgic i esotèric, fascinat pels templers, els càtars i els druides celtes ... La història oculta, desvetllant tot allò que els llibres de text no s'atreveixen a analitzar o ignoren. Per això són els meus assídues col · laboracions en revistes com "Any Zero", "Enigmes", "Història d'Iberia Vella", "Més enllà de la Ciència" ...

Activitat Professional

  • Periodista d'articles i reportatges per a diferents mitjans de comunicació.
  • Escriptor de libres de novel·la històrica i assaig.
  • Conferenciant per a entitats culturals i formatives.
  • Coordinador d'Events Culturals.

Galeria de Fotos

 

       
Conferència a Manresa   Davant Sant Climent de Taüll   A Ascó

 

       

Al santuari de la Verge de la Bauma

 

Amb Vanessa Vallès i Joan Panisello, a Tortosa

 

A Vinaròs, Castelló